Novinky, Strana 2

Rhodiované stříbro a jeho vlastnosti

Co je to rhodium a rhodiování?

Rhodium je drahý kov, který má stříbřitě bílou, jen lehounce narůžovělou barvu. Od stříbra byste ho jen stěží rozeznávali. A tímto se dostáváme k nejčastějšímu způsobu využití rhodia ve šperkařství, a to k rhodiování.

Rhodiování je proces, kdy se kov, například právě stříbro pokryje tenkou vrstvou rhodia, které pak šperku dodá vlastnosti, jaké by samotné stříbro nemělo. A jaké vlastnosti to jsou?  

Vlastnosti Rhodia

Jedná se především o jeho mimořádnou chemickou odolnost společně s odolností vůči vnějším vlivům. Oproti vlivům, kterým jsou šperky běžně vystavené, jako je světlo, teplo nebo lidský pot, je rhodium dokonce odolnější, něž čisté zlato.

Proč si vybrat rhodiované stříbro?

Důvodů, proč si vybrat rhodiované stříbro je mnoho! Jedním z nejhlavnějších je již zmíněná vyšší odolnost šperku. Šperk vám díky rhodiu bude dělat radost mnohem déle a vy se nebudete muset tak pečlivě starat o jeho údržbu.

Dalším důvodem, proč zvolit šperk z rhodiovaného stříbra je jeho vzhled. Rhodium dodává stříbru vyšší lesk a jasnější barvu.

Zároveň působí hypoalergicky, tudíž je vhodný i pro ty z vás, kteří jsou při výběru šperků omezeni alergií na nikl či jiné často používané směsi materiálů.

Jak čistit rhodiované stříbro?

Péče o rhodiované šperky je dalším důvodem, proč zvolit šperk s touto povrchovou úpravou. Rhodiované stříbro totiž stačí pouze přetřít jemným hadříkem, ideálně takovým, který je pro čištění šperků vyroben. Jestli máte pocit, že váš šperk vyžaduje více péče, můžete jej opatrně umýt v mýdlové vodě. A pokud je šperk kombinován s kamínky, doporučujeme ho raději svěřit do rukou zlatníků, aby kamínky nezmatnily nebo nevypadaly.

Udělejte radost sobě nebo svým blízkým a vyberte si z široké nabídky rhodiovaných šperků v našem rodinném zlatnictví nebo online e-shopu zlatnictvi-zlaticko.cz

Kapesní hodinky: Zastaralý nebo originální doplněk?

Kapesní hodinky jako elegantní doplněk?

Kapesní hodinky se staly nepostradatelnou součástí každého pánského obleku začátkem 17. století. Důvod byl jasný, a to znalost přesného času. Staly se tak jedinou možnou volbou, jak mít stroj na určení času stále u sebe. Postupem času se stále více modernizovaly, jak designově, tak i funkčně. Původně oválný tvar se přeměnil na dokonalý kruh, přidal se vkusný řetízek, ciferník se pokryl křišťálem či sklem a následoval druhý odklápěcí plášť, který chránil ciferníkové sklo před poškrábáním. Dnes kapesní hodinky zažívají svou éru návratu a jsou kromě ukazatele času také vkusným módním doplňkem, který dodá na elegantnosti každému muži!

Pro jaké příležitosti jsou kapesní hodinky vhodné?

Kapesní hodinky bývaly výsadou vyšší společenské vrstvy, proto jste je mohli vidět spíše na slavnostních událostech, plesech a noblesních večeřích.

V dnešní době dokonale podtrhnou nejen váš večerní oblek, ale své využití rozhodně najdou i při každodenním nošení, stejně tak, jako hodinky páskové! Navíc mohou být díky vyrytému věnování velice originální příležitostí, jak vyjádřit své díky jejich novému majiteli. Vyberte mu ty pravé v různém materiálovém provedení z naší šperkovnice Zlatnictví Zlatíčko a nechejte mu na ně vyrýt iniciály, datum nebo logo firmy, aby získaly nový rozměr důvěrnosti.

Jak stylově nosit kapesní hodinky?

Jak hodinky nosit, kam upnout řetízek a do jaké kapsičky hodinky vložit? To není nic složitého!
Pokud se chystáte na společenskou akci a součástí vašeho obleku je vesta, hodinky vložte do kapsy na druhé straně, než jaká je vaše dominantní ruka. Řetízek poté připněte na knoflík vesty, který by měl být ve stejné úrovni jako lem kapsy s hodinkami.

Jestli vestu jako součást obleku nemáte, nevadí! Hodinky umístěte do náprsní kapsy saka a řetízek připevněte ke knoflíkové dírce na límci.

A chcete-li nosit kapesní hodinky i bez obleku, není nic snazšího, než je zkombinovat s klasickými jeansy! Jejich řetízek připněte přímo na poutko sloužící k protažení pásku a hodinky vložte do kapsy. Ale ne ledajaké! Na kapesní hodinky je na džínách speciální malá kapsička. Ano, je to přesně ta zvláštně malá kapsa, o jejímž účelu se vedou dlouhé diskuze. Avšak jen málokdo ví, že tato kapsička není ani na zapalovač, ani na drobné, ale právě na kapesní hodinky!

Chyťte čas do svých rukou a buďte vždy a všude za gentlemana!

Letní tematické šperky a symbol nekonečna

Symbol nekonečna: Co znamená a co skrývá?

Nekonečno. Co to je a co vlastně samotný pojem znamená? Nekonečno je symbol, který v dnešní době vídáme jako motiv na oblečení, na špercích nebo často i jako tetování. Obecně se dá říct, že znázorňuje cosi neohraničeného, neuchopitelného a tajemného. Pojem nekonečno jako takový existuje již od dob řeckých filozofů. Tehdy se mu ale říkalo Apeiron a pro Řeky, kteří byli milovníci dokonalosti po všech stránkách, to byl výraz pro něco, co bylo nekonečné, a tudíž i neomezené.

Síla šperků se symbolem nekonečna

Dnes se vnímání nekonečna od dob Řeků značně posunulo a šperky s tímto motivem začaly být velmi oblíbené. Nejen, že je ona ležatá osmička neuvěřitelně estetická, ale její význam nám dává možnost promítnout si do šperku nekonečno možností. Ať už se jedná o nekonečnou lásku, nekonečné přátelství, nekonečný život a vzpomínku na někoho blízkého nebo právě ono nekonečné a příjemné léto.

Nekonečno vyjádřeno skrze šperky

Dámský šperk se symbolem nekonečna snad nejvíce potěší ženy romantičky, kterým vyjádříte své city, nehynoucí lásku a pevný vztah. V naší kamenné prodejně nebo z online šperkovnice zlatnictví Zlatíčka doporučujeme decentní stříbrný náhrdelník nekonečno v hladkém lesklém provedení, stříbrný náramek s motivem nekonečna se zirkony, nadčasové zirkonové náušnice nekonečno nebo neobvyklý zlatý prstýnek se symbolem, jenž krásně doplní váš letní outfit a budou vyzařovat jedinečný osobitý význam, který znáte jedině vy!

Léto je bezpochyby nekonečně pohodovou částí roku. Proč si ji tedy neužít s krásnými symbolickými šperky? U nás vždy vyberete to pravé!

Proč si vybrat šperk s českým granátem?

Jaké vlastnosti má český granát?

Český granát byl odjakživa považován za velice cenný drahokam. Jedním z mnoha důvodů, proč tomu tak je, jsou jeho drobné rozměry, pouze 1 až 7 milimetrů, což značně ztěžuje jeho těžbu. Granáty se získávají nejčastěji rýžováním nebo povrchovou těžbou. Vynikají také svou tvrdostí a odolností, což je pro použití při výrobě šperků ideální.

V neposlední řadě je důvodem jeho oblíbenosti typická sytě rudá barva, která je spojována se symboly bohatství, vášně a zároveň je i barvou štěstí.

Proč nosit šperky s českým granátem

Hlavním důvodem, proč nosit šperky s českým granátem je jeho barva! Dříve se granáty používaly především na výrobu růženců a nedlouho na to se o granáty začalo zajímat i šperkařské odvětví. Temně červená se totiž hodí téměř ke všemu a každému outfitu dodá dokonalý styl a nádech tajemství.

Ať už máte vyhlídnutý český granát ve formě náušnic, přívěsku, náhrdelníku nebo brože, s výběrem nikdy nešlápnete vedle! A pokud chcete, aby byl šperk ještě více jedinečný nebo jím plánujete obdarovat někoho blízkého, sáhněte po přívěscích ve tvaru písmene nebo s motivem znamení zvěrokruhu.

Jak pečovat o český granát?

Všechny šperky vyžadují péči a jinak tomu není ani v případě šperků s českým granátem. Granát sám o sobě sice není příliš náchylný na teplotní či vlhkostní změny nebo na působení běžně dostupných chemických přípravků, ale i přesto je potřeba se o něj pečlivě starat.

Šperky s českým granátem noste ideálně na významnější události. Na sport či během horkých letních dnů šperk odkládejte. Pot totiž těmto módním doplňkům vůbec nesvědčí. Vyvarujte se také koupání s těmito šperky a nezapomeňte je sundat ani před spaním. Ráno je pak nasazujte až po aplikaci krémů, laku na vlasy a parfému, protože tyto chemické látky mohou šperku snížit životnost.

Český granát je nádhernou ozdobou pro každou významnou událost!
Objevte svůj šperk s českým granátem a užívejte si pocit výjimečnosti.

Jak sladit náušnice se svatebním účesem?

Náušnice jako nezbytný svatební doplněk

Venku začíná to pravé jaro a společně s ním se nám otevírají dveře do velké sezóny svateb. Při plánování a přípravě svého svatebního dne je potřeba vymyslet a zorganizovat nespočet věcí, které budou váš velký den utvářet. A jednou z nejhlavnějších je vzhled nevěsty. Krásné šaty, účes, líčení a jako třešnička na dortu – svatební šperky!

Jak ladit náušnice k svatebnímu účesu?

Některé nevěsty preferují jednoduché a moderní styly, jiné složitější a zaplétané účesy. Ať patříte do jedné či druhé skupiny, poradíme vám, jak dokonale zkombinovat účes s náušnicemi. Obecně platí, že by vzhled měl působit čistě a vzdušně. Proto nekombinujeme výrazný účes s výraznými náušnicemi, ale snažíme se, aby byl celkový dojem spíše elegantní. Ke složitým účesům ladíme minimalistické náušnice. Buď nadčasové peckové nebo minimalistické visací, které nechají svou jednoduchostí vyniknout sílu svatebního účesu. Pokud se rozhodnete pro rozpuštěné vlasy, je vhodné sáhnout po náušnicích, které vás nebudou omezovat. Praktickou volbou jsou opět peckové náušnice, protože v případě visacích hrozí nepříjemné zamotání do vlasů, a to je něco, co ve svůj svatební den řešit určitě nechcete. Výrazné či velké náušnice volíme k jednoduchým účesům, pokud chceme, aby doopravdy vynikly a byly nejzářivějším doplňkem. Zároveň je také dobré mít všechny šperky a vlasové doplňky sladěné do stejného stylu, aby vzhled nerozbíjely, ale naopak krásně sjednotily a podtrhly!

Svatební náušnice, se kterými zazáříte!

Dokonalými náušnicemi, které doplní váš outfit na celý svatební den jsou zlaté zirkonové náušnice, které se se svou jednoduchostí hodí ke složitějším i moderním účesům. Podobný efekt vytvoří náušnice ve tvaru kolečka se zirkonem.

Pokud se rozhodnete pro výraznější náušnice, mohly by vás z naší šperkovnice zaujmout visací zlaté polokoule se zirkony nebo elegantní zlaté náušnice dvouřadé podkovy. Mezi ideální svatební náušnice z minimalistického stylu pak jednoznačně patří zlaté provlékací náušnice trojlístky nebo podlouhlé náušnice vlnité tyčky v lesklém hladkém provedení.

Užijte si svůj svatební den s těmi, kteří vám jsou nejbližší, v příjemném prostředí,
v krásných šatech, a především s dokonalými šperky!

Originální dárek: Výroba šperku na míru

Šperk na míru ke všem příležitostem

Osobitým šperkem, který jistě vykouzlí radost obdarovaným, je přívěsek znázorňující znamení zvěrokruhu. A pokud osoba, které je šperk vybírán není milovníkem astrologie, zvolte jako dárek přívěsek s písmenem! Krásným dárkem jsou také tematické přívěsky. Ty mohou znázorňovat oblíbený sport, hobby nebo roční období a dokonale tak “ladit” s osobností obdarovaného. Ve šperkovnici Zlatnictví Zlatíčko najdete tyto přívěsky v mnoha různých provedeních, ze kterých vždy vyberete, co bude obdarovaným nejbližší.

Originální šperk, který odliší

Toužíte-li po šperku, který bude vyrobený pouze pro vás nebo vaše blízké, objevte přívěsky s vlastním monogramem! Šperk vám vytvoříme na přání jako kombinaci jakýchkoliv písmen a můžete si vybrat také způsob jeho zavěšení na řetízek. Přívěsky s vlastním monogramem je možné zhotovit jak z bílého, tak i ze žlutého zlata. Zároveň nabízíme také možnost místo monogramu vytvořit přívěsek s libovolnými číslicemi a jejich kombinací. Můžete tak na šperk zvěčnit oblíbené datum nebo šťastné číslo. Velmi originálním dárkem je také přívěsek vyrobený vsazením libovolné mince do obroučky, která tak získá dokonalý vzhled, a navíc neztrácí svou numismatickou hodnotu.

Gravírování: Co vše lze na šperk vyrýt

Máte-li šperk vybraný a rádi byste ho doplnili o zajímavý detail, vsaďte na možnost gravírování a rytí! To je možné provést na všech špercích z kovů: zlata, stříbra a chirurgické oceli.
Na šperk vám dle jeho velikosti rádi vyryjeme jméno, motto, romantický vzkaz, datum nebo zvěčníme fotografii na stříbrnou či zlatou destičku. Gravírování provádíme diamantovým hrotem, díky kterému je výsledek vždy precizní a přesně podle vašich představ.

Každý šperk může být originálním a osobitým dárkem. Ve Zlatnictví Zlatíčko vám s výběrem a samotnou realizací rádi pomůžeme a vy tak vykouzlíte nejeden úsměv na tváři!

Jaké budou šperkové trendy roku 2022?

Proč držet krok s dobou?

Móda je proměnlivá a mění se vlivem mnoha různých faktorů. Jedním z nich je i doba, ve které se zrovna nacházíme. Svoje šatníky tak obměňujeme podle toho, co se zrovna nosí, co je představeno na módních molech nebo co opakovaně vídáme na sociálních sítích. A jinak tomu není ani se šperky. I ve světě šperků se módní trendy pravidelně střídají a doplňují, a proto je dobré aktuální trendy sledovat, orientovat se v nich a být tak vždy „in“!

Lze očekávat minimalismus nebo extravaganci?

V roce 2022 bude vládnout extravagance. Jak ve šperkařství, tak i v oděvním průmyslu se budou i nadále posouvat hranice, kam až se dá s extravagancí zajít. V módě budou prsteny s velkými drahými kameny, široké kruhové náušnice nebo ozdobné vlasové spony.
Nezní to jako váš šálek kávy? Nezoufejte! Minimalismus je přeci nestárnoucí klasikou! Takže pokud je na vás extravagance příliš, vždy můžete sáhnout po jednoduchém řetízku, drobných náušnicích nebo obyčejném prstýnku a doplnit tak svůj minimalistický outfit!
A pokud hledáte možný kompromis mezi oběma konci škály, zkuste šperky navrstvit. Tím, že si vezmete více řetízků s různými přívěsky a různou délkou nebo zajímavě zkombinujete vícero prstenů, vytvoříte nenásilně extravagantní vzhled složený z jednoduchých šperků!

Jaká zakoupit barevná provedení?

A jak na tom budou barvy v roce 2022? Pro letošní rok je Pantone Color Institutem vybraná barva s názvem Very Peri, což je barva fialovo - levandulová. Má jednu velkou výhodu, a to je její skvělá kombinace, jak se zlatými, tak i se stříbrnými šperky. Mezi výběr šperků z naší šperkovnice, se kterými rozhodně sklidíte úspěch, patří zlaté kruhové náušnice s fialovými kamínky, nebo šperky s ametystem v těchto harmonicky modrofialových tónech. Fantazii se meze nekladou a fialová barva je na různé kombinování se šperky jako stvořená!

Rok 2022 má do módních trendů opravdu co nabídnout!
A my vám ve Zlatnictví Zlatíčko rádi pomůžeme s výběrem těch správných šperků pro letošní rok!

Šperky: Červená patří k Valentýnu

Příležitost, kdy vytáhnout šperk jako dárek

Nakupování valentýnských dárků nemusí být vždy snadné, a přitom je ideální dárek tak jasný! Darujte šperk! Třpytivým klenotem potěšíte a uděláte radost každé ženě. A co teprve, když to bude šperk, který nádherně podtrhne valentýnskou atmosféru a zároveň si jím láska vašemu srdci nejbližší bude tuto romantickou událost připomínat navždy?

Šperk jako oblíbený dárek k Valentýnu

Den zahalený do červené, která dodá nejen šperkům neskonalý šarm i v případě, že pro většinu mužů tohle srdíčkové datum není zrovna žádným důvodem k oslavám. Na rozdíl od mužů, ženy ale přemýšlejí jinak! Pozornostmi jim dáváte najevo, co k nim cítíte a hezké dárky zkrátka milují! Tak co vytáhnout tu rozkošnou krabičku a vyrazit jim dech na Den svatého Valentýna oslnivým šperkem z naší šperkovnice?

Řekněte jí to srdcem!

Šperk darovaný z lásky je oblíbeným dárkem k Valentýnu hned z několika důvodů. Aniž byste museli něco říkat, symbol srdce nebo šperk s certifikovaným kamenem v červené barvě či v jeho odstínech vysloví vše za vás.

Ve šperkovnici Zlatnictví Zlatíčko najdete decentní šperky ve tvaru srdce mezi náhrdelníky, přívěsky a náramky.

Drahokam symbolizující lásku!

Pokud se rozhodnete pro šperk ve tvaru srdce, jeho význam ještě více pozvednete červeným drahokamem, protože červená barva odjakživa hlubokou náklonnost symbolizuje.

Ideálním dárkem z naší šperkovnice budou zlaté či stříbrné šperky s českým granátem, který je považován za kámen lásky a vášně, a ze kterých určitě vyberete ten, jenž bude pro obdarovanou nejosobitější.

Dalším oblíbeným kamenem, který vyzařuje vášnivé kouzlo, je rubín. Výjimečné, nápadité a neotřelé šperky s afrodiziakálním rubínem u nás seženete převážně ve formě náušnic, ale i v kombinaci s přívěskem. A jelikož červená barva krásně funguje se zlatou, inspirujte se takém naší nabídkou šperků ze žlutého zlata.

Vyjádřete ji svou lásku něžným způsobem a užijte si den, který patří všem zamilovaným!

I muži mají své pánské šperky

Jaký vybrat šperk pro muže?

Přemýšlíte, jaký šperk zvolit pro svého manžela, bratra nebo tatínka? Mezi nejoblíbenější pánské šperky patří různé druhy zlatých, stříbrných a ocelových náramků až po manžetové knoflíčky nebo kravatové spony.

Mezi klasické pánské náramky z bílého a žlutého zlata patří náramky Nardest, které jsou vhodné pro každodenní nošení díky jejich jednoduchosti, ale také možnosti gravírování důležitého příběhu na elegantní destičku.

Odlišným stylem náramků, přesto velmi oblíbeným pánským doplňkem, jsou náramky korálkové, které se dají hravě zkombinovat s elegantním i volnočasovým outfitem.

Gentlemanem nejen v práci

Muži si čím dál více potrpí na elegantním vzhledu. Ačkoliv i jim můžete udělat radost náramky či řetízky na krk, určitě je potěší i další doplňky, které podtrhnou jejich gentlemanský vzhled. Na mysli máme manžetové knoflíčky, jehlice do klopy, spony na kravaty a kapesní hodinky pro elegány. Všechny tyto pánské šperky dodají obdarovanému noblesu a pocit patřičné důležitosti. A navíc je může využít i během mnoha společenských akcí!

Šperk pro muže jako vánoční dárek

Oslovili vás pánské šperky, ale rádi byste je povznesli na „slavnostnější“ úroveň? Toho docílíte díky možnosti rytí a gravírování! Na jakýkoliv pánský šperk, sponu nebo hodinky vám dle vašeho přání vyryjeme text, symbol nebo číslice, jakkoliv si budete přát. Takový dárek získá ještě větší osobnější hodnotu a obdarovaný bude mít hřejivý pocit vždy, kdy šperk bude nosit.

Potěšte svého gentlemana k Vánocům a nadělte mu nadčasovou krásu našich designových pánských šperků.

S výběrem vám rádi poradíme, vaše Zlatnictví Zlatíčko.

Šperk podle příležitosti

Šperky pro každou příležitost

V žádné šperkovnici by neměly chybět základní typy šperků, které můžeme kombinovat a vytvářet tak jedinečné sety pro běžné nošení. Takováto souprava šperků se často označuje jako “capsule jewelry” a vyznačuje se tím, že jednotlivé šperky jsou kombinovatelné se všemi ostatními. Jsou proto vhodné téměř na každou příležitost, pokud rádi okouzlujete minimalistickým stylem, a stejně tak se hodí i pro každodenní nošení!

Jaký zvolit šperk podle příležitosti?

Chystáte-li se na slavnostní, ať už veřejně společenskou nebo rodinnou událost a rádi byste svůj outfit doplnili o vkusné šperky, pomůžeme vám z naší šperkovnice vybrat takové, s nimiž jen zazáříte.

Ideálním vodítkem k výběru těch nejvhodnějších šperků je tématika společenské akce. Pokud se chystáte například na vánoční oslavu či večírek nebo vybíráte šperk přímo ke štědrovečerní večeři, vsaďte na barevnou sladěnost! Mezi typické barvy Vánoc patří červená, proto největší parádu uděláte se šperky s českým granátem, které navíc působí velmi slavnostně a elegantně.

K návštěvě divadla nebo hudebního vystoupení je vhodné vybírat set šperků v neutrálních barvách, který se bude hodit nejen k jedněm večerním šatům a budete si jej moci užívat při každé slavnostní příležitosti tohoto typu!

Narozeniny, svatby a rodinné slavnosti. Toto je ten druh událostí, kde nechcete výraznými šperky přitahovat velké množství pozornosti, ale zároveň se nehodí “jen” běžné šperky, které nosíte každý den. Jako ideální sadu šperků pro tyto vzácné příležitosti jsme zvolili soupravu s větvičky z bílého nebo žlutého zlata. Krásně podtrhnou váš vzhled, ale zároveň působí střídmě, přesto nadčasově.

Dárek ke speciální příležitosti

Pokud nevybíráte šperk ke speciální příležitosti pro sebe, ale vybíráte jej jako dárek, pak je důležité vybírat podle toho, komu šperk darujete a o jakou příležitost se jedná. Šperky se často darují ke křtinám, k čemuž slouží jako krásný a originální dárek křtící hodiny, díky nimž má obdarovaný památku na celý život. Dalším krásným dárkem jsou šperky s personalizovaným rytím. Můžete vybrat přívěsek, náramek nebo i pánské manžetové knoflíčky a zapalovače a my vám je ozdobíme rytinou dle vašeho přání! A pokud vybíráte dárek například k výročí a představujete si opravdu luxusní šperky, vyberte jednu z našich sad šperků, která rozhodně obdarovanou potěší!

Ať vybíráte šperk pro sebe nebo pro své blízké, věříme, že na e-shopu nebo v naší kamenné prodejně Zlatnictví Zlatíčko vyberete vždy ty pravé!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.