Nastřelit nebo propíchnout ucho pro aplikaci náušnice?

Těšíte se, až budete pořizovat náušnice pro Vaši malou princeznu, ale zároveň váháte, zda je lepší ouško nastřelit nebo propíchnout? Ve Zlatnictví Zlatíčku jsme si pro Vás připravili několik rad, které Vám pomohou v rozhodování:

U miminek vždy doporučujeme vytvořit otvor v uchu pro náušnici až po kompletním očkování, které je v polovině druhého měsíce, a to nejdříve dva dny po očkování, kdy je miminko v pořádku a bez reakce na očkování.

Aplikaci náušniček lze provést dvojím způsobem:
1. nastřelením
2. propíchnutím

Nastřelení náušnic

Nastřelení náušnice do ušního boltce se provádí speciální nastřelovací pistolkou. Do této pistolky se nasadí ocelová náušnice, která vůbec nepřijde do kontaktu s rukou toho, kdo aplikaci provádí. Nastřelení provádíme po desinfekci místa aplikace, do středu ušního lalůčku. Nastřelovací náušnice je z chirurgické oceli a zdravotně nezávadná. Tuto náušnici necháváme v oušku cca 14dní, či po úplném zahojení, doporučujeme také aplikovanou náušničku v oušku protáčet aby se dirka hezky zahojila. V žádném případě náušnici během prvních 14ti dnů nevyndavat!  Při této aplikaci dírka nekrvácí. Doporučujeme mazat mastičkou s obsahem Phantenolu, hojící mastí Infadolan. Při následné výměně náušnic dbáme na čistotu a náušnice, které budeme provlíkat dírkou ouška předem namočíme do 60 % lihu. Výhodou této aplikace náušnic je její rychlost a že ouško nekrvácí. Cena aplikace včetně nastřelovací náušnice z chirurgické oceli je 150 Kč za jedno ouško. Doporučujeme tuto aplikace pro alergické děti a pro aplikace náušnic, které se zapínají dozadu.

nastřelovací pistolenastrelovaci nausnice

Propíchnutí náušnic

Aplikace propíchnutí se provádí dutou jehlou, kam se po propíchnutí zezadu za boltcem nasadí do vně jehly drátek náušnice a při zpětném protažení jehly ven protáhne náušnici. Háček se zacvakne do očka a aplikace je ukončena. Náušnice by měla být předem namočena v 60 % lihu. Dírka trochu krvácí a to proto, že dutá jehla je většího průměru než náušnice. Toto krvácení je chvilkové a my doporučujeme pak dírku mazat hojícími mastmi - Infadolan či mastičky s obsahem Phantenolu. Výhodou u takovéto aplikace je nasazení náušničky, která se již bude nosit po několik let. Nevýhodou pak krvácející dírka. Tato aplikace vyžaduje vyšší nároky ze strany hygieny, proto propíchnutí neaplikujeme.      

Časté otázky k aplikaci náušnic:

Proč děti pláčou?

Děti, zvláště ta větší, mají obecně strach například z injekční stříkačky a to, že je musíme při vpichování držet, je pro ně samotné větší důvod k pláči než samotný vpich, který je zvláště v případě nastřelení tak rychlý, že ho kolikrát ani nepocítí. Děti je ale potřeba udržet v klidu z důvodu přesného propíchnutí ouška.

Lze zmírnit případná bolest?

Ano, ušní boltec lze potírat asi hodinu předem mastičkou pro lokální znecitlivění Elma krémem, který nám pomůže ouško částečně znecitlivět.

Kdo provádí aplikace náušnic ve Zlatnictví Zlatíčku?

Diplomovaná zdravotní sestra se živnostenským listem: Porušování integrity lidské kůže, tímto jsou zabezpečeny všechny požadavky na tyto aplikace z hlediska odbornosti, hygienických i legislativních požadavků.

Na co si dát pozor?

Pokud Vám zákrok bude provádět osoba, jež k tomu nemá kvalifikaci, může zasáhnout akupunkturní bod, což je velmi nebezpečné, a v tomto případě je nezbytné vyhledat odbornou pomoc a náušnice okamžitě vyndat z ouška.

Jestliže si u nás chcete nechat aplikovat náušnice zdravotní sestřičkou domluvte si termín :

 

Kontakt

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.