Proč nosit šperky z perel?

Jak vznikají pravé perly?

Klasickou perlu symbolizuje její bílá barva a kulatý hladký tvar, ale pravdou je, že tyto přírodní klenoty z hlubin moří a koryt řek jsou natolik rozmanité ve svých barvách i tvarech, že jim budete chtít podlehnout, jako naše šperkovnice ve zlatnictví Zlatíčko.

Pravé perly jako jediné z drahokamů jsou „vytvářené“ živým organismem, konkrétně mořskými ústřicemi a perlotvorkami nebo sladkovodními perlorodkami. Vznikají obrannou reakcí na cizorodá „dráždivá“ zrnka, např. písku, která proniknou do lastur, a ta začne produkovat perleť, skládající se hlavně z uhličitanu vápenatého a malého množství bílkovin, a obalovat jím tenkými vrstvičkami cizí předmět. A proto jsou perly i podobně zbarvené jako perleťová vrstva vně schránky daného živočicha.

Není perla jako perla

Přírodní pravé perly jsou v dnešním šperkařském světě většinou rarita a jejich cena je velmi vysoká až astronomická. Většina v současnosti prodávaných perel pochází z umělých chovů na perlových farmách, kde se jejich vývoj kultivuje. Tyto kultivované mořské či sladkovodní perly vznikají podobně jako perly pravé, ale s tím rozdílem, že cizí hmota je do lastur zavedena úmyslně. Všechny pak mají dokonale pravidelný tvar, barvu i lesk. A zatímco v mořské perlotvorce vyroste za život pouze jedna maximálně dvě perly, říční perlorodka dokáže současně vytvořit i dvě desítky kusů. Z toho důvodu jsou i říční perly cenově dostupnější než mořské, a kromě bílých či krémových perel, můžete narazit na perly barvy meruňkové, růžové, šedé, béžové, ale i zelenomodré nebo téměř černé.

Trendy šperky z perel

Perly, symbol krásy a elegance… tajemné, překrásné, okouzlující a velmi cenné. Vždy budou glamour a je jedno jestli jejich nositelkou bude malá holčička, mladá žena, maminka či babička. Perly sluší všem a v jakémkoliv věku! A nejen to, sluší jim i stříbro a kombinace každé barvy zlata. Nahlédněte do naší šperkovnice, která vám nabídne trendy perlové náušnice, prsteny, přívěsky, náramky i perlové náhrdelníky.

Kdy a kam nosit šperky z perel?

Módní trendy se neustále mění, ale ve šperkovnictví jsou perly velmi ceněným drahokamem a stálicí na výsluní. Jsou sofistikované i nadčasové zároveň a nesáhnete vedle pokud je zvolíte od plesových šatů ke svatebním, ale dodají šmrnc i obyčejnému triku a džínsům. Čeká vás pohovor, pracovní schůzka, káva s kamarádkou, procházka s přítelem, rande, jdete do práce, na ples, plánujete svatbu? Zkombinujte sebevědomě perlové šperky s jakýmkoliv outfitem na všechny příležitosti a buďte neodolatelná.

Péče o perlové šperky

Aby si šperky s perlami uchovaly svoji krásu, musí se o ně také dobře pečovat. Ve zlatnictví Zlatíčko je doporučujeme nasazovat až jako poslední, po dokončení vašeho make-upu i po aplikaci laku a parfému. Jsou choulostivé na jakékoliv chemické a kyselé látky, čistící prostředky, vodní páry, přímé proudy vody i vysoké teploty. Po použití jim neuškodí jemné očištění vlhkým jemným hadříkem a při jejich uložení nezapomínejte, že by perly měly dýchat.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.