Diamanty
Diamant je nejtvrdší známý přírodní nerost a jedna z nejtvrdších látek vůbec. Je to vlastně krystalická forma uhlíku jehož tvar bývá nejčastěji vypouklý a vzáčné také kulovitý.
Důležité je si také na začátek říci, že velikost, resp. váha diamantu neroste úměrně s cenou jako je tomu například u zlata. Důvod je jednoduchý – větší diamanty jsou vzácnější a tím pádem také výrazně dražší. Neplatí tedy, že dva jednokarátové brilianty mají dohromady stejnou cenu jako jeden dvoukarátový.
Kvalita tohoto nerostu se určuje podle takzvaných 4 C:
1) Váhy (Carat - Karát)
2) Čistoty (Clarity)
3) Barvy (Colour)
4) Brusu (Cut)
- prstýnky z bílého zlata z naší nabídky, jež zdobí krásný briliant.
1) Váha
Zde si prosím nemylte jednotku karát jako označení ryzosti pro zlato apod. U diamantů jde o pouhou jednotku, kde 1 karát (ct) zastupuje 200mg. Největší nalezené karáty se pohybují v řádech stovek karátů a největší dosud nalezený, pojmenovaný "Cullinan" má dokonce přes 3100 karátů.
2) Čistota
Jedná se hlavně o to, aby se v nerostu nenacházel nezkrystalizovaný uhlík, části jiných nerostů, nebo například praskliny. Čistota se dělí na několik úrovní, z nichž ta nejčistčí se nazývá "Flawless", takovýto přídomek si zaslouží diamant, ve kterém se nenachází vnitřní vada větší, než je 5 mikronů a nemá žádné vady brusu.
3) Barva
Jde li o bezbarvý diamant, tak platí, čím "více bílý", tím cennější. Nejlepší zbarvení se značí písmenem D (vyjímečně bílý +). Diamanty se také dají dobarvovat záměrně za pomocí ozařování, nebo žíháním za vysokých teplot a tlaku. Mezi běžné úpravy také patří bělení diamantů za účelem zvýšení ceny. Takto upravené diamanty musí být také označeny, aby bylo patrné že jsou upravené.
4) Brus
Broušení diamantu se nejčastěji provádí na 57 či 58 plošek. Kvalitně vybroušený diamant reflektuje maximum přijatého světla. Techniky broušení se zdokonalují stovky let a mezi největších zásluhu v tomto oboru má matematik Marcel Tolkowski, který v roce 1919 prozatím vypočítal ideální tvar pro maximální zpětný odraz.
- křtící hodinky z nabídky Zlatnictví-Zlatíčko doplněné krásným diamantem
Jaký rozdíl je mezi briliantem a diamantem?
Rozdíl je mezi nimi minimální. V obou případech jde o stejný nerost krystalického uhlíku, jen je jiného brusu – bavíme-li se o briliantu, jedná se vlastně o diamant, který je vybroušek do kulatého (briliantového) brusu.
Briliant je tedy prakticky diamant (anglicky nazývaný také jako round diamant) vybroušený do kruhového tvaru. Tento kruhový briliantový výbrus má přesně 56 trojúhelníkových fazet, vrchní plochou, tabulovou fazetu ve tvaru pravidelného osmiuhelníku (Table) a spodní hrot (Culet). Přesné uspořádání těchto 58 slouží k co nejlepšímu odrazu světla a tedy zároveň i lesku.
V nabídce Zlatnictví-Zlatíčka najdete krásné doplňky osazené brilianty či diamanty. Počínaje prstýnky a přívěsky a křtícími hodinkami končeje. Nejčastěji v naší nabídce naleznete diamanty jež mají váhu od 0,005ct do 0,25ct.