Jaké jsou významy prstenů na prstech?

Co o vás nošení prstenů prozradí?

Prsteny jako jedny z mála typů šperků mohou skrývat neobyčejné, ovšem poměrně konkrétní významy. Aniž bychom si to kolikrát uvědomovali, tak tím, jaké prsteny nosíme a jakým stylem je nosíme, o nás může prozradit mnohem více, než by se na první pohled mohlo zdát.  

Prstenem, který skrývá největší význam a je jím také sám o sobě charakterizován je prsten snubní. Ten symbolizuje manželství nebo trvalý vztah a je obvykle nošen oběma polovičkami konkrétního páru. 
Prsten s diamantem je často považovaný za prsten zásnubní. Pokud je darován, vyjadřuje hlubokou náklonnost, kterou osoba, jež prsten darovala chová k obdarované. Zároveň je častou volbou například jako dar k výročí. Rovněž také může vyjadřovat určitou míru sociálního postavení.  

Pokud nosíte prsten s perlou, dáváte tím najevo svou eleganci a oblibu klasického nadčasového stylu. Prstýnek s hladkým čistým designem může být nošen pouze jako módní doplněk a nemusí mít žádný konkrétní význam. Snad kromě obliby minimalistického stylu, který nikdy nevyjde z módy.

Prsteny: Na kterém prstě, co znamenají?

Umístění prstenů na prstech také není pouze náhodné. Spousta typů prstenů má své pevné umístění, což jim na významovosti ještě přidává.

Například nosíte-li prsten na ukazováčku, tak zvláště pokud jste žena, tím dáváte najevo svou svobodu a nezávislost. To samé platí pro nošení prstenu na malíčku. Naproti tomu nosíte-li prsteny na prostředníčku nebo prsteníčku, vyjadřujete tím svou věrnost a loajalitu, případně symboliku trvalého vztahu, pokud se jedná o snubní či zásnubní prsten. A jestli jste zastáncem nošení prstenu na palci? Pak o sobě dáváte vědět, že máte určitou moc či vlastnictví.

Symbolika zásnubních a snubních prstenů

Zásnubní a snubní prsteny jsou tradiční součástí každého formálně uzavřeného sňatku. Jak je to ale s jejich symbolikou?

Zásnubní prsten se po požádání o ruku nosí na prostředníčku a po svatebním obřadu se k němu přidává ještě prsten snubní. Velmi vyhledávané až tradiční jsou zlaté zásnubní prsteny zdobeny diamantem, který, jak je již popsáno výše, symbolizuje jedinečnost a výjimečnost vztahu.

Snubní prsten je oproti tomu většinou jednodušší a zakulacený. Tento tvar není náhodný, jeho kulatost, žádné ostré hrany a celkově jednoduchý styl vyjadřují nekonečnost manželství. Také materiál, ze kterého jsou prsteny tradičně vyrobeny zdůrazňuje pevnost a trvalost vztahu. Ve šperkovnici Zlatnictví Zlatíčko můžete vybírat ze stříbrných, zlatých i ocelových, nebo si u nás nechat vyrobit snubní prsteny na míru přesně podle svých vysněných představ.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.