Šperky pro alergiky

Jaká je pravda o alergiích na šperky a co ji způsobuje?

Pravděpodobně jsme se všichni setkali s někým, kdo si po odeznění počáteční radosti z nového šperku začal stěžovat na nepříjemné svědění, zarudnutí nebo dokonce vyrážku. Ve většině případů si lidé sami diagnostikují své potíže jako alergii na stříbro nebo na zlato. Zde ale nastává zásadní omyl, a to v tom, že alergie na stříbro, jakožto na antibakteriální látku, je velice vzácná a alergie na zlato je sama o sobě ještě vzácnější.

Jak to, že se tedy alergická reakce na kvalitní šperky může objevit? Odpověď je vcelku jednoduchá – za vše může nikl. Nikl se společně s mědí běžně přidává do stříbra, aby bylo pevnější a lépe tvarovatelné. Alergie na nikl se může projevit ihned, ale také až po delší době, kdy se svrchní vrstva šperku opotřebuje a nikl se dostane do přímého kontaktu s kůží.

Jak poznat alergii na kovy?

Vzhledem k tomu, že se většinou jedná o dráždění kůže přímým kontaktem, alergie se projevuje zarudnutím, svěděním a pálením, ze kterého se může po čase vyklubat i nehezký ekzém. Necháme-li pak alergen delší dobu působit, můžeme se setkat se zanícením kůže, se kterým bude imunitní systém bojovat pomocí zvýšené teploty a celkové únavy organismu.

Zvlášť závažná je alergická reakce na náušnice, kdy se alergen dostává do přímého kontaktu s živou tkání, neboť dírka nemusí být vždy „vystlaná“ tak silnou a odolnou vrstvou pokožky, jako ostatní části těla. Může dojít k hnisání a zápalu celé dírky, zarudnutí lalůčku a nepříjemné bolesti. V případě takto silné reakce je vhodné navštívit lékaře, který závažnost celé situace zhodnotí.

Jakým šperkům se vyhýbat, pokud vás trápí alergie na kovy?

Nejobecnějším pravidlem pro výběr šperku, který vám v budoucnu nepřinese zdravotní problémy, je vyvarovat se niklu a jeho sloučeninám. Dávejte si pozor při výběru stříbrných šperků, zda opravdu obsahují vysoký podíl stříbra ve slitině a zda neobsahují právě nikl.

Při výběru zlatých šperků platí to samé, vyhněte se těm materiálům, které obsahují příměs různých kovů a u nichž nejde o čiré zlato. Pozor také na chirurgickou ocel, která se běžně jeví jako ideální anti-alergenní materiál. Záleží ovšem na jejím druhu a třídě, neboť pokud se setkáte s označením třídy 200 a 300, pak i tato chirurgická ocel obsahuje nikl.

Jaké šperky vybrat, pokud se projeví alergie?

Jak tedy zjistím, že můj vyhlídnutý šperk, který se chystám koupit, neobsahuje nikl?

U stříbra je nejsnadnějším způsobem ověřit jeho punc. Punc je malá vyražená značka, nejčastěji trojčíslí, které označuje podíl stříbra ve slitině. Uvádí se v tisícinách a pro alergiky je nejbezpečnější to, které má označení 925. Můžete ho znát také pod názvem sterlingové stříbro a obsahuje 92,5 % ryzího stříbra, kdy zbylých 7,5 % tvoří nejčastěji měď. Pokud tedy nepatříte mezi ono nepatrné množství lidí s alergií přímo na ryzí stříbro, bude pro vás sterlingové stříbro tou pravou volbou.

V kamenné prodejně nebo na e-shopu najdete velké množství šperků z tohoto materiálu, ať už jde o řetízky, prsteny či náušnice pro dámy, pány i děti.

Pokud jste milovníkem zlata, pak je pro vás výběr bezpečného šperku poměrně jednoduchý. Zlato totiž alergie zpravidla nezpůsobuje a nejčastěji je používáno pouze s příměsí čistého stříbra, které zajistí jeho tvrdost. Doporučujeme také šperky povrchově rhodiované. Nanesením rhodia na šperky z bílého zlata či stříbra se jejich povrch stává odolný vůči okolním vlivům s antialergickými vlastnostmi. V naší šperkovnici můžete tedy vybírat i ze zlatých náramků, přívěsků a prstenů bez omezení.

Dalším možným materiálem anti-alergenních šperků je chirurgická ocel. Zde je potřeba si dát pozor na její různé druhy, jak už je zmíněno výše. Nejčastěji se používá chirurgická ocel s označením 316L, která obsahuje pouze zanedbatelné množství niklu a je speciálně upravená tak, aby účinně zabraňovala jeho uvolňování. Vhodná je také chirurgická ocel třídy 400, která nikl vůbec neobsahuje, avšak k výrobě šperků se používá jenom zřídka, a to kvůli vysoké ceně.

Pokud jste se již s nepříjemnou reakcí na šperky setkali, anebo chcete vlastnit anti-alergenní šperky pouze preventivně, věříme, že z naší nabídky si vyberete to pravé!

Vaše Zlatnictví Zlatíčko

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.