Rhodiované stříbro a jeho vlastnosti

Co je to rhodium a rhodiování?

Rhodium je drahý kov, který má stříbřitě bílou, jen lehounce narůžovělou barvu. Od stříbra byste ho jen stěží rozeznávali. A tímto se dostáváme k nejčastějšímu způsobu využití rhodia ve šperkařství, a to k rhodiování.

Rhodiování je proces, kdy se kov, například právě stříbro pokryje tenkou vrstvou rhodia, které pak šperku dodá vlastnosti, jaké by samotné stříbro nemělo. A jaké vlastnosti to jsou?  

Vlastnosti Rhodia

Jedná se především o jeho mimořádnou chemickou odolnost společně s odolností vůči vnějším vlivům. Oproti vlivům, kterým jsou šperky běžně vystavené, jako je světlo, teplo nebo lidský pot, je rhodium dokonce odolnější, něž čisté zlato.

Proč si vybrat rhodiované stříbro?

Důvodů, proč si vybrat rhodiované stříbro je mnoho! Jedním z nejhlavnějších je již zmíněná vyšší odolnost šperku. Šperk vám díky rhodiu bude dělat radost mnohem déle a vy se nebudete muset tak pečlivě starat o jeho údržbu.

Dalším důvodem, proč zvolit šperk z rhodiovaného stříbra je jeho vzhled. Rhodium dodává stříbru vyšší lesk a jasnější barvu.

Zároveň působí hypoalergicky, tudíž je vhodný i pro ty z vás, kteří jsou při výběru šperků omezeni alergií na nikl či jiné často používané směsi materiálů.

Jak čistit rhodiované stříbro?

Péče o rhodiované šperky je dalším důvodem, proč zvolit šperk s touto povrchovou úpravou. Rhodiované stříbro totiž stačí pouze přetřít jemným hadříkem, ideálně takovým, který je pro čištění šperků vyroben. Jestli máte pocit, že váš šperk vyžaduje více péče, můžete jej opatrně umýt v mýdlové vodě. A pokud je šperk kombinován s kamínky, doporučujeme ho raději svěřit do rukou zlatníků, aby kamínky nezmatnily nebo nevypadaly.

Udělejte radost sobě nebo svým blízkým a vyberte si z široké nabídky rhodiovaných šperků v našem rodinném zlatnictví nebo online e-shopu zlatnictvi-zlaticko.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.