Šperky s nádechem Art deco

Co je portugalské stříbro a proč sluší šperkům?

Portugalsko je jako země poměrně závislá na těžebním průmyslu, a mimo jiných vzácných surovin jako je mramor nebo uran, se zde odjakživa těží také stříbro. A jak už to s ušlechtilými kovy bývá, stříbro se začalo využívat také jako materiál na výrobu šperků a dodnes tomu není jinak. Portugalské stříbro má vysokou ryzost 925/1000, obsahuje vysoký podíl stříbra ve slitině a šperky z něj vyráběné jsou jedinečné pro svůj patinový vzhled i pro časté zdobení minimalistickými markazity, které jim dodávají kouzelný secesní nádech.

Šperky ve stylu Art deco

Slyšeli jste již o Art decu? Je to umělecký směr 20. a 30. let minulého století, kdy byly velmi moderní jak geometrické, tak abstraktní tvary. Proto se i mezi šperky, inspirovanými tímto stylem, objevují typické čtvercové tvary nebo naopak abstraktní motivy. Jelikož Art deco vznikalo po boku ostatních nadčasových stylů, můžeme se jen dohadovat kdy a zda vůbec, může někdy „vyjít z módy“.

Komu budou slušet tradiční šperky z portugalského stříbra?

Na tuto otázku máme velice jednoduchou odpověď – stejně jako většina šperků, budou slušet každému, kdo se v nich bude cítit dobře! A pokud jste milovnicí tajemna a doplňků s prvorepublikovým nádechem, můžete to být právě vy, která bude s hrdostí tyto krásné šperky nosit.

Vaši společenskou róbu krásně podtrhnou náušnice z portugalského stříbra s markazity a zirkonem, nebo elegantní brož ve tvaru pírka. Každodenní casual outfit pak pozvednete výrazným prstenem z portugalského stříbra s markazity a vsazenými kameny navíc, jako jsou tyrkys, akvamarín, rubín nebo třeba sladkovodní perla.

Patří podle vás portugalské šperky, inspirované stylem Art deco, do klasiky nebo moderny? Ať už vám přijdou moc starožitné nebo naopak nadčasové, jedno je jisté, a to že se do módního světa neustále vrací, proto s nimi nikdy nešlápnete vedle!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.